
8. Sınıf Türkçe
Konu çalışması, pratik özet, pratik yöntem, test, çözümlü örnek, ödüllü sınav, sözel mantık kampı, sanal ödevlendirme, motivasyon yazıları, haftalık çalışma programı ve daha pek çok ücretsiz Türkçe ders içerikleri; LGS ve okul yazılılarına hazırlıkta size yeter.
Türkçe Ders Çalışma Platformu
Fiilimsi (Eylemsi)
8. dil bilgisi konuları arasında en önemlilerinden biri olan fiilimsi ile ilgili yazılı ve LGS sınavında çoğunlukla soru çıkar. Ben de bu konuya önem verdiğim için konuyla alakalı birçok içerik hazırladım. Aşağıdakilerden birine tıklayınız.
Sözcükte Anlam
Hemen her sene işlediğiniz sözcükte anlam konusu basit olmasına rağmen bazen uğraştıran soru kalıplarıyla karşınıza gelebilir. Konu anlatım sayfasında çalıştıktan sonra bol bol soru çözmeniz gerekir. O yüzden çözümlü soru örneklerine daha çok ağırlık verdim. Ayrıca konuyla alakalı birçok içerik mevcut. İşte, o içerikler:
Cümlenin Ögeleri
Bir cümleyi oluşturan unsurların her birinin ayrımına varacaksınız. Her bir ögenin nasıl bulunduğunu anlayacak, bulunma taktiklerini göreceksiniz. 8. sınıf dil bilgisi konuları arasında en çok uğraşacağınız konu olsa da aktardığım püf noktalarına, ipuçlarına, bulunma yöntemine ve taktiklerine dikkat ederseniz ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. İşte, cümlenin ögeleri ile ilgili içerikler:
Cümlede Anlam
Türkçe dersinin en önemli konularından biridir. Oldukça basit olmasına rağmen alt başlıklarının fazla olması bazen unutmanıza neden olabilir. O yüzden bol bol tekrar etmeniz gerekir. Ayrıca pratiğinizi geliştirmek ve konuyu pekiştirmek için belli aralıklarla soru çözmeniz lazım. İşte, tam da bu sebeplerden dolayı konu anlatımının dışında bazı önemli alt başlıklarını daha detaylı anlattım. İşte, cümlede anlam konusuyla ilgili içerikler:
Fiilde Çatı
Etken, edilgen, geçişli ve geçişsiz. İşte, hepsi bu kadar. Türkçenin en basit konularından biri olan fiilde çatı, o kadar kısa sürüyor ki konu anlatımında bunu fark edeceksiniz. Ayrıca pratik özet ve yöntemlerle konuyu daha da basitleştirdim. İşte, fiilde çatıyla ilgili içerikler:
Paragrafta Anlam
Amaç, öğrencinin okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini ölçmek olan paragrafta anlam konusuna LGS sınavında çokça yer verilmektedir. Sizler için detaylı anlatım, püf noktaları, çözümlü örnekler; bunları pratiğe dökmeniz için de test ve sınavlar hazırladım. Unutmayın ki bu konuda hata yapmamak için bol bol test çözmeniz gerekir. İşte, paragrafta anlam konusuyla alakalı içerikler:
Yazım Kuralları
Birçoğumuz duygu ve düşüncelerimizi kâğıda aktarırken yazdıklarımıza bir şekilde dikkat etmeye çalışırız ancak herkesin Türkçeyi kurallarına uygun kullandığını söyleyemeyiz. Bu konuyu sadece sınavlara hazırlanmak için değil, dilimizi korumak ve sağlıklı iletişim kurmak için de iyi öğrenmemiz gerekir. İşte tüm detaylarıyla "Yazım Kuralları":
Noktalama İşaretleri
Günlük yaşamda duygu ve düşüncelerimizi kâğıda aktarırken kullandığımız noktalama işaretleri yazılarımızın daha kolay anlaşılmasını sağlar. İşte, tam bu nedenden dolayı konuyu sadece sınav için çalışmamak gerekir. Değerli Öğrenciler, bu konu çabuk unutulduğu için ara sıra tekrar edip test çözmenizi öneririm. İşte, noktalama işaretleri ile ilgili içerikler:
Cümle Türleri
Dört bölümden oluşan konunun ilk üç bölümü (yüklemin yeri, yüklemin türü, anlamı) yabancı olmadığınız için sizlere basit gelecek. Önemli olan son bölüm. (yapısına göre cümleler) Bazı yöntem ve tekniklerini dikkatle okuyup testi çözmeniz halinde bu bölümün de kolay olduğunu göreceksiniz. İşte, cümle türleri ile ilgili içerikler:
Metin Türleri
Geçen seneden tanıdık gelen bu konunun her alt başlığının (makale, deneme, fıkra...) birkaç önemli maddesini bilmeniz halinde konuyu kolaylıkla kavrayabilirsiniz. Ayrıca çözümlü örneklerle bazı taktikler geliştirebilmeniz de mümkün. İşte, metin türleri ile ilgili içerikler:
Söz Sanatları
Benzetme, abartma, kişileştirme, konuşturma, dolaylama, ad aktarması, tezat ve mecazlı ifade. İşte, Türkçe dersinin en basit konusu! O kadar basit ki yöntem, taktik ya da ipucuna gerek duymayacaksınız. Konu anlatımını dikkatle okumanız yeterli. Sonrasında tabii ki test. İşte, söz sanatlarıyla alakalı içerikler:
Anlatım Bozukluğu
İki bölümden oluşan konunun son bölümü (yapıya dayalı anlatım bozukluğu) biraz dikkat gerektiriyor. O yüzden konu anlatımının dışında püf noktası ve bazı taktikler sunuyorum. Ayrıca çözümlü örnekler sayesinde bir cümlede anlatım bozukluğunu ararken nelere dikkat etmeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. İşte anlatım bozukluğu ile ilgili içerikler:
Sözel Mantık
LGS sınavı ile 8'lerin gündemine gelen sözel mantık konusu çoğu öğrenci için keyifli ancak bazen dikkat isteyen soru tipleriyle karşınıza çıkabiliyor. Konu anlatımı olmayan ama örnek soru tipleriyle işlenen bu konuda pratiğinizi geliştirmek için bol bol soru çözmeniz, anlamadıklarınızı sormanız ve farklı çözüm yollarını denemeniz gerekir. İşte, bu soru şekliyle ilgili içerikler:
Yeni Nesil Grafik, Tablo Soruları
Hazırlanması zor, çözümü kolay ve keyifli olan soru tipi hangisi? Tabii ki görsel, grafik ve tablo soruları. Dikkat ettiyseniz konu değil soru dedim. Çünkü bu, konu değildir. Sadece konuların kavrama düzeyini ölçen soru şekilleridir. Bu soru şekilleri farklı konularda karşınıza çıkabilir: fiilimsi, sözcükte anlam, cümlenin ögeleri... O yüzden bu bölümü en sona aldım. LGS veya deneme sınavlarında çokça kullanıldığı için bol bol soru çözerek pratiğinizi geliştirmeniz gerekir. İşte, bu soru kalıbıyla alakalı içerikler: